Директорът на ССУ с ДГ за деца с увреден слух Проф.

...
Директорът на ССУ с ДГ за деца с увреден слух Проф.
Коментари Харесай

Севделина Джонгарска: Дигитална раница дава чудесни възможности с новите FM системи и устройства за управление с поглед за децата с множество увреждания

Директорът на ССУ с ДГ за деца с повреден слух " Проф. Д-р Д.Денев " Севделина Джонгарска гостува в рубриката  " Образованието на фокус "  по Радио " Фокус "

Ученици и учители към този момент могат да употребяват " Дигиталната раница " в клас като част от просветителния развой. Платформата стартира все по-активно да се употребява, като в нея могат да бъдат открити разнообразни видеа, 3D изображения, презентации, които да създадат уроците по-интересни и увлекателни. Проектът " Образование за утрешния ден " е финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". " Дигитална раница " е приспособена и за възпитаници със специфични просветителни потребности. По плана към този момент е обезпечена техника за учебни заведения и за деца, които са със сензорни увреждания, както и четящи устройства и устройства за възпроизвеждане на тон. Сега на нашата телефонна линия към този момент е възпитател с дългогодишна процедура – шефът на Специалното учебно заведение за възпитаници с повреден слух " Проф. Дечо Денев ". Казвам здравейте на госпожа Севдалина Джонгарска!  

Здравейте, здравейте!

Как гледате вие на този план, платформата? Успяхте ли да я изпробвате, да видите функционалностите?   

Ние успяхме да се включим. Чудесна е тази опция, която дава този план " Дигитална раница ". В нашия случай Училището за деца с повреден слух има FM системи и устройства за ръководство с взор за децата с голям брой увреждания.  

Да, характерно за вашето учебно заведение. Започнахте ли да осъществявате към този момент опциите, новите софтуерни благоприятни условия?   

Използват се към този момент повече от една образователна година. Имаше извършено образование на всички, които ще работят с тези устройства. Това е предварителната работа, която съпътства това, запознаване със софтуера, който също е характерен – употребява се съответно за работа с тези групи възпитаници. След което се случи самата доставка на устройствата. В момента са захранени. FM системите са за групова, а могат да се употребяват и за самостоятелна работа. Това, което е добре – че е допустимо да бъдат премествани от един клас в различен, т.е. биха могли да се възползват повече възпитаници.  

Възможно ли е родителите отдалечено от у дома да се възползват също от това? Говорим характерно за децата, които са възпитаници във вашето учебно заведение? 

Абсолютно наложително родителите вземат участие като детайл в образованието на децата. От една страна FM системите са обвързани с самостоятелните слухови апарати на учениците и кодовете, които са за работа с тях, се дават от родителите. Съответно те са една естествена част от самото образование и вземат участие в него. Могат да наблюдават и резултатите и наличието също. Както и устройствата за надзор с взор – по същия метод, софтуерът – също родителите имат достъп до него.  

Можем ли да разкажем в резюме за нашите слушатели какво съставляват тези устройства, по какъв начин работят те?   

FM системите са системи, които се употребяват при децата със повреден слух. Те съдържат няколко елементи. Има предавател и микрофон, които са нормално в учителя, и приемници, които са свързани с персоналните слухови апарати на децата. Основната роля каква е на тези FM системи – те усилват звука и понижават шума, заглушават шума, който пречи да може да се възприема вярно и тъкмо това, което чува детето. Те се употребяват в образователните часове, които са групови, както и в самостоятелната работа, която има всяко едно дете със слухово-речевия си рехабилитатор.   

Как го възприемат децата, какви са вашите наблюдения?   

Децата го възприемат добре, както и сътрудниците. По принцип това не е първият път, когато получаваме FM системи, само че те са трансформират във времето по този начин, както се трансформира техниката. Излизат нови неща, трансформират се опциите, стават все по-добри и по-чувствителни и разрешават да се подтикват и слуховите, и говорните благоприятни условия на учениците, което в действителност е най-важно за нас – да може да се отдели говорът от останалия звук, който пречи да бъде възприеман вярно материала. Това е много скъпо. Системите, които са за надзор с взор, те са за децата, които са с голям брой и със съпътстващи проблеми. При тях има в допълнение програмен продукт, който е включен. Този програмен продукт, той е забавен за децата, наличен е, съгласуван е с техните възрастови благоприятни условия, забавен е, прелестно се работи с него.  

Да споменем, г-жо Джонгарска, резултата, който би имало имплементирането на тези устройства за учениците. Вие казахте, че към този момент има резултат, само че допускам, че в малко по-дълъг интервал от време ще се види действителния резултат, усъвършенствания, т.е. в качеството на образованието.   

Разбира се. За нас е значимо това, че през цялото време се приема добре това от самите възпитаници, от техните родители. Това би довело до повишение, несъмнено, на триумфа на учениците от позиция на това, че материалът ще се възприема по-добре, по-точно, по-правилно. Адаптирано е по отношение на опциите на учениците. Тук приказваме за акомодация на техниката, несъмнено. Възможно е всеки да включи своя персонален слухов уред към тази техника. Преди това беше едно от неудобствата, защото бяха свързани с съответни слухови апарати и не всеки път беше допустимо всички възпитаници да се включат. Тук този проблем към този момент е решен, той не съществува, тъй че разрешава всички възпитаници да могат да бъдат дейни. Дава опция тези материали, които са качени в платформата, да бъдат употребявани по-успешно. Дава опция самите учители да основават такива материали, които да бъдат прилагани както от учениците, които се образоват в нашето учебно заведение и са с повреден слух, по този начин и за такива, които са с повреден слух, само че се образоват в общообразователните учебни заведения, в частта, където учители основават материали. Затова считаме, че този план е доста добра опция и слага началото в действителност на нещо ново, модерно и качествено, което може да се случи в образованието като опция. Това са нещата, които чакаме да се случат. Искаме, несъмнено, всички възпитаници да са по-заинтересовани, да имат по-добър триумф, да се оправят по-добре.  

А имате ли взор от практики, които има в сходни на вашето образователно заведение, профилирано, практики от други страни, където употребяват механически принадлежности, посредством които да подобрят възприемането на учениците?   

Има. Ние поддържаме връзка с доста учебни заведения – съвсем всички такива в целия свят. Те употребяват също FM системи, употребяват тези системи, които са надзор с взор за деца, които са с голям брой увреждания, и резултатите са положителни. Всяка една компания се старае да развива по този начин нещата, че да могат да стават все по-добри техническите благоприятни условия, по този начин, че да се подтикват оптимално слуховите благоприятни условия на всеки един и говорните – също.  

Сега един по-общ въпрос имам към Вас, защото вие сте възпитател с дългогодишна процедура. Каква е Вашата персонална визия за образованието на бъдещето?   

Образованието би трябвало да бъде ориентирано към това да дава опция на всеки един човек да съумява да открие своето място, да откри своя път по този начин, че да се развива оптимално доста и оптимално добре в областите, към които има интерес. И считам, че в тази посока се движи сега общо образованието в международен мащаб. 

И то е и цифрово. Няма по какъв начин да оставим цифровите технологии встрани.   

Разбира се. В нашия случай наложително е цифрово, тъй като при нас казусът, който е със загубата на слуха, е привързан с образното усещане на материала, тъй че наложително цифровото участва доста интензивно. То дава опция да бъдат обяснени доста и разнообразни процеси, които могат да се видят образно. Сега към този момент съществуват разнообразни механически съоръжения, които разрешават и добавена действителност, даже с VR очила или доста други такива, които сега дават опция и изнасят образованието на напълно друго равнище.   

Г-жо Джонгарска, доста Ви благодаря за този диалог. Това е диалог с продължение. Ще се веселя скоро да го продължим, да гостувате и тук онлайн в нашето студио. Аз Ви поисквам радостни празници, доста триумф на всички инициативи и да бъде и идната година, в случай че не се чуем до тогава, доста сполучлива за Вас!   

Много благодаря! Усмихнат ден и на вас и хубави празници!  

Благодаря ви. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР